Universitet och lÀkemedelsföretag i tretton lÀnder har gÄtt samman i ett nytt internationellt kunskapskonsortium, UNITE4TB, som med gemensam kraft ska utveckla de verktyg som krÀvs för nya och effektiva antibiotikabehandlingar mot tuberkulos. Uppsala universitet kommer att bidra med formuleringen av matematiska modeller för att designa och utvÀrdera kliniska studier.

Varje Är dör 1,5 miljoner mÀnniskor i tuberkulos, en sjukdom som Äter ökar efter en lÀngre tids tillbakagÄng. Aktiv tuberkulos behandlas frÀmst med en kombination av antibiotika, men snabbt ökande antimikrobiell resistens orsakar nu förhöjd dödlighet i flera lÀnder. För att vÀnda utvecklingen lanserar Uppsala universitet och ytterligare 29 partners nu ett internationellt konsortium som ska utveckla kliniska prövningar av potentiella antibiotika och nya behandlingar.

Bakom det nya konsortiet stÄr det offentlig-privata partnerskapet IMI AMR Accelerator som redan organiserat flera omfattande samarbeten med fokus pÄ antibiotikaresistens. Uppsala universitet Àr redan involverad i en pÄgÄende satsning dÀr tio nya antibiotikakandidater ska tas fram (ERA4TB).

– VĂ„r grupp vid Uppsala universitet Ă€r den enda som valts ut att delta i bĂ„da konsortierna, vilket ger oss en fantastisk möjlighet att arbeta lĂ€ngs flera fronter, sĂ€ger Ulrika Simonsson, professor i farmakokinetik.

Tuberkulos Ă€r en luftburen infektionssjukdom som sprids via mikroskopiska droppar i upphostningar. En knapp fjĂ€rdedel av vĂ€rldens befolkning bedöms bĂ€ra den bakterie som orsakar tuberkulos och Ă„rligen insjuknar nĂ€rmare tio miljoner mĂ€nniskor. Tuberkulos förekommer frĂ€mst i Sydostasien och södra Afrika, men sett till andelen sjuka som inte kan behandlas med antibiotika dominerar Öst- och Centraleuropa.

– Sedan 1960-talet har bara tre nya lĂ€kemedel utvecklats mot tuberkulos. Det Ă€r lĂ„ngt frĂ„n tillrĂ€ckligt, vilket gör UNITE4TB till en nödvĂ€ndig satsning för att möta den globala hotbild vi stĂ„r inför. I projektet vi deltar i sedan tidigare finns redan tvĂ„ substanskandidater pĂ„ gĂ„ng, och hĂ€r kommer vĂ„r forskningsmiljö i Uppsala in i bilden genom att formulera matematiska modeller med vilka vi kan designa optimala kliniska studier och berĂ€kna utkomsten av dessa, sĂ€ger Ulrika Simonsson.

Det nya konsortiet förfogar över 185 miljoner euro fördelat pÄ sju Är och kommer att bedriva försöksverksamhet pÄ fyra kontinenter. Projektets mÄl Àr att utveckla kliniska fas 2-studier som ska pÄskynda utvecklingen av nya lÀkemedel och dosrekommendationer riktade mot tuberkulos. Verktyg som i sin tur kan bana vÀg för behandlingar med förstÀrkt verkan mot olika former av resistens och samsjuklighet.

– I Uppsala ska vi rekrytera doktorander som förstĂ€rker vĂ„r grupp inom matematisk modellering samt AI och maskininlĂ€rning, kompetenser vi behöver för att analysera samband och synergieffekter vid kombinationsbehandling med antibiotika. Att vĂ„rt arbete inom UNITE4TB dessutom ligger i linje med innehĂ„llet i regeringens forsknings- och innovationsproposition gör att jag idag kĂ€nner optimism inför framtiden, konstaterar Ulrika Simonsson.

LĂ€nkar till mer information:

Konsortiet UNITE4TB

Partnerskapet IMI AMR Accelerator

Konsortiet ERA4TB 

Forskning i Farmakokinetik och kvantitativ farmakologi vid Uppsala universitet

Kontakt

Ulrika Simonsson, professor i farmakokinetik vid institutionen för farmaci, Uppsala universitet

E-post: Ulrika.Simonsson@farmbio.uu.se, Tel: 018-471 4256

Uppsala universitet
Sveriges första universitet. Kvalitet, kunskap och kreativitet sedan 1477. Utbildning och forskning av högsta kvalitet och relevans för samhÀlle, nÀringsliv och kultur. Uppsala universitet rankas bland vÀrldens frÀmsta lÀrosÀten. www.uu.se

Presskontakt:
PresstjÀnsten
Telefon:
070-167 92 96
Epost:
press@uu.se