I en vÀrld dÀr miljontals mÀnniskor befinner sig pÄ flykt tvingas tyvÀrr mÄnga söka skydd i annat land pÄ grund av förföljelse och fara baserat pÄ deras identitet och dem de Àlskar. Det Àr viktigt att dessa personer fÄr tillgÄng till adekvat vÄrd och stöd nÀr de behöver det. En nyligen publicerad studie vid Röda Korsets Högskola har belyst de utmaningar som sjuksköterskeutbildningen stÄr inför nÀr det gÀller att möta behoven hos flyktingar med normöverskridande sexuella orienteringar/lÀggningar, relationsformer, könsidentiteter och könsuttryck (hÀr benÀmnt som HBTQ+).

Utbildning för sjuksköterskestudenter

Studien syftade till att utforska erfarenheter och synpunkter angÄende utbildning som förbereder sjuksköterskestudenter att möta och stödja flyktingar som identifierar sig som HBTQ+. Med en utforskande ansats genomfördes diskussioner med studenter och verksamma vid sjuksköterskeutbildningar i Sverige.

– Vi ville förstĂ„ mer om hur utbildningen kan utvecklas för att förbereda sjuksköterskestudenter att arbeta inkluderande och möta den mĂ„ngfald som finns bland patienter och nĂ€rstĂ„ende. Vi genomförde diskussioner med bĂ„de lĂ€rare och studenter för att fĂ„ insikter i bĂ€gge perspektiven. Flera lĂ€rosĂ€ten frĂ„n olika delar av Sverige var representerade bland deltagarna. Deltagarna visade ett stort intresse för Ă€mnet och mĂ„lgruppen, men mĂ„nga menade att mĂ„ngfald och inkludering inte tillrĂ€ckligt vĂ€l uppmĂ€rksammas under utbildningarna, sĂ€ger Maria Gottvall, barnmorska, lektor vid Röda Korsets Högskola och en av forskarna bakom studien.

Integrera Àmnen relaterade till sexuell hÀlsa och mÄngfald i undervisningen

Studiens resultat illustrerar de utmaningar som sjuksköterskeutbildningen stÄr inför nÀr det gÀller att integrera Àmnen relaterade till sexuell hÀlsa och mÄngfald i undervisningen. Deltagare i studien menade att dessa Àmnen sÀllan berörs och att utbildningens innehÄll ofta utgÄr frÄn ett normativt sammanhang. För att adressera dessa utmaningar föreslogs införandet av specifika lÀrandeaktiviteter som frÀmjar en djupare förstÄelse för olika sexuella orienteringar/lÀggningar, relationsformer, könsidentiteter och könsuttryck. Dessutom betonade de behovet av tydligare riktlinjer och beslut om obligatorisk inkludering av dessa Àmnen för samtliga sjuksköterskeutbildningar i Sverige.

– Resultaten illustrerar behovet att fortsĂ€tta arbetet med att utveckla utbildningarna. Tillsammans med andra vĂ„rdprofessioner har sjuksköterskor ett betydelsefullt ansvar att bedriva och utveckla vĂ„rden sĂ„ alla patienter Ă€r vĂ€lkomna och kĂ€nner sig respekterade. TyvĂ€rr ser vi att flyktingar som identifierar sig som HBTQ+ konfronteras av barriĂ€rer som hindrar dem att fĂ„ den vĂ„rd de behöver, men ocksĂ„ att de ibland möts av diskriminering nĂ€r de vĂ€l kommer i kontakt med vĂ„rden. Det finns alltsĂ„ utrymme att utveckla bĂ„de tillgĂ€ngligheten och bemötandet, sĂ€ger projektledare Tommy Carlsson,barnmorska och docent vid Röda Korsets Högskola.

Mer information

För den som Àr intresserad av att lÀsa hela studien i sin helhet kan den lÀsas hÀr.

Studien har genomförts inom projektet En tryggare framtid som finansieras av Forte.

Kontakt

Tommy Carlsson, Docent, Med. Dr., Leg. Barnmorska, Leg. Sjuksköterska, Specialistsjuksköterska intensivvĂ„rd, HĂ€lsovetenskapliga institutionen, Röda Korsets Högskola, tel. +46(0)8 – 587 516 21, e-post: tommy.carlsson@rkh.se

Maria Gottvall, lektor, barnmorska, HÀlsovetenskapliga institutionen, Röda Korsets Högskola, tel. +46(0)8-587 516 57, e-post: maria.gottvall@rkh.se

Med mÀnniskan i centrum och utblick mot vÀrlden Àr omvÄrdnad och hÀlsa i ett globalt perspektiv Röda Korsets Högskolas unika profil inom utbildning, forskning och samverkan.

Presskontakt:
Helene Komlos Grill
Telefon:
072-519 36 05
Epost:
helene.komlos.grill@rkh.se