Det menar Jemina Holmberg vid turismforskningsinstitutet ETOUR. Hon Àr författare till en ny utredning med titeln Terror, turism och sÀkerhet. Utredningen ger en bred bild av turism och sÀkerhet i ett aktuellt, men ocksÄ historiskt perspektiv. Undersökningen handlar till stor del om relationen mellan sÀkerhet, risk och framgÄngsrik turism.

Jemina Holmberg har samlat ett omfattande forskningsmaterial om riskerna inom turismindustrin. KartlÀggningen fokuserar frÀmst pÄ politiska risker, terror, krig och politiska oroligheter. Hennes analys av materialet visar bland annat pÄ att betydande insatser krÀvs för att öka insikterna om detta i framtiden. Detta gÀller Àven Sverige, Àven om Jemina Holmberg i sitt slutord konstaterar och förklarar att Sverige inte Àr ett tacksamt terrormÄl med tanke pÄ att terroristgrupperna efterstrÀvar tydligt genomslag medialt, ekonomiskt och politiskt. Inget av dessa mÄlsÀttningar kan uppfyllas effektivt genom att attackera mÄl i Sverige.

Karl-Erik Strand, VD vid TuristrÄdet, vill att svensk turistnÀring sÀtter de hÀr frÄgorna i fokus i framtiden.
– Det Ă€r viktigt att Sverige vidmakthĂ„ller sitt grundmurade rykte som ett sĂ€kert och tryggt land, i synnerhet i dag nĂ€r mĂ„nga kĂ€nner en vĂ€xande oro för terrorism. VĂ„rt rykte kan snabbt och ovĂ€ntat vĂ€ndas i sin motsats om inte rese- och turistindustrin som nĂ€ring sĂ€tter dessa frĂ„gor i fokus. Min förhoppning Ă€r att TuristrĂ„det tillsammans med ETOUR inom en snar framtid ska initiera ett seminarium för att diskutera den hĂ€r angelĂ€gna frĂ„gan, sĂ€ger han.

Utredningen Terror, turism och sÀkerhet gÄr att bestÀlla pÄ ETOURs hemsida www.etour.se.

För mer information: Jemina Holmberg, 070/324 77 03