Plattformen för katalysverktyget bestÄr av en proteinkedja dÀr sammansÀttningen av aminosyror, som Àr byggstenarna, Àr den samma som i befintliga proteiner men dÀr aminosyrorna har lÀnkats ihop i annan ordning för att skapa nya funktioner, sÄ kallad de novo design. Proteinkedjan veckar ihop sig och bildar en komplex tredimensionell struktur. Proteinkedjorna Àr designade sÄ att respektive enzym kan katalysera olika biokemiska reaktioner som sker naturligt i kroppen, bland annat den nyckelprocess, transaminering, som bildar och bryter ner aminosyror i kroppen. Katalysatorerna som Àr utvecklade och beskrivs avhandlingen snabbar pÄ reaktionerna upp till 10 000 gÄnger.
Malin Allert beskriver i sin avhandling designen av tvÄ typer av konstgjorda enzymer dÀr hon har lyckats hÀrma de naturliga enzymernas egenskaper genom att skapa attraktion mellan de reagerande molekylerna och det konstgjorda enzymet. Speciellt spÀnnande Àr att i den reaktionen som bryter ner aminosyror dÀr har Malin Allert lyckats att skapa attraktion mellan de reagerande molekylerna och det konstgjorda enzymet och kunnat faststÀlla att molekylerna under omvandlingsprocessen fortfarande attraheras till det konstgjorda enzymet. Detta Àr det första rapporterade konstgjorda enzymet
som bryter ner aminosyror dÀr man har kunnat visa pÄ att molekylerna under
omvandlingsprocessen binder till katalysatorn utan kemiska bindingar.
Varför vill man kunna göra nya enzymer? De enzymer som finns i naturen katalyserar bara vissa reaktioner och dÄ enzymer Àr det mest effektiva och selektiva katalysatorer vi kÀnner till, Àr det en bra utgÄngspunkt att försöka förstÄ och hÀrma dem. Om man har förstÄelsen för hur enzymerna fungerar sÄ kan man utveckla konstgjorda enzymer för specifika nya reaktioner, till exempel för produktion av ett lÀkemedel, bryta ner oönskade
Àmnen eller bilda önskade Àmnen i kroppen dÄ mÄnga sjukdomar uppstÄr pÄ
grund av obalans av ett eller flera Àmnen. En annan fördel med denna typ av katalysatorer Àr att reaktionerna utförs i vatten istÀllet för i mer
traditionella organiska lösningsmedel vilket Àr en viktig miljöaspekt i
dagens samhÀlle.
MÀnniskan har lÀnge varit fascinerad av enzymernas fantastiska effektivitet
och mÄnga forskargrupper runt om i vÀrlden Àr involverade i att försöka
hÀrma och förstÄ enzymernas funktion och effektivitet för att göra nya
katalysatorer. Enzymer Àr en typ av protein som snabbar pÄ och reglerar
olika reaktioner i alla levande organismer. De egenskaper som karaktÀriserar enzymerna Àr att de oftast har en ficka i sin struktur, ett sÄ kallat aktivt sÀte, dÀr de binder in de molekyler som de ska utföra reaktioner med och att
dessa molekyler befinnner sig i denna ficka under reaktionens gÄng och nÀr
sedan reaktionen Àr fÀrdig sÄ slÀpps produktmolekylerna ut.
—
Malin Allert, Institutionen för kemi disputerar för att avlÀgga filosofie
doktorsexamen i kemi med inriktning organisk kemi vid Göteborgs univeristet, med avhandlingstiteln ”Exploring non-covalent interactions in the design of
four-helix bundle catalysts for the decarboxylation and transamination
reactions” fredagen den 5 april kl 13.15. Disputationen Ă€ger rum i
förelÀsningssalen KC, KemigÄrden 4, Göteborgs universitet och Chalmers
tekniska högskola.
Pressmeddelandet kan Àven lÀsas pÄ Internet:
http://www.science.gu.se/press/2002/malin_allert.shtml
Malin Allert
Göteborgs universitet
Institutionen för kemi, organisk kemi
Telefon: 031-772 2905
E-post malin.allert@organic.gu.se
Tanja Thompson, Informatör
Göteborgs universtitet
Fakultetskansliet för naturvetenskap
Box 460, 405 30 Göteborg,
Telefon: 031-773 4857
E-post: tanja.thompson@science.gu.se