Lika säkert som att Nobeldagen firas i mitten av december varje år så går det nästan att ställa klockan efter Skaraborgs Akademis gästspel på Högskolan i Skövde. Precis som tidigare sker besöket i mitten på november, i år torsdag 15:e, och då föreläser akademiledamöterna Marianne Ahrne och Sören Holmberg. Dessutom delar akademin ut pris och utser årets hedersskaraborgare.

Skaraborgs Akademi består av aderton ledamöter, namnkunniga skaraborgare i första hand i förskingringen. Akademin har valspråket ”Snille och blixt” och har som syfte ”att sprida glans över den skaraborgska vitterheten samt främja en skaraborgsk identitet”. Det gör man bland annat genom att utse Årets hedersskaraborgare.

Sedan Sixten Västgöta-Bengtsson blev den förste 1998 har många namnkunniga ”skaraborgare” fått ta emot denna hederstitel, bland andra Robert Gustafsson, Jan Guillou, Olof Lagercrantz, kronprinsessan Victoria, Per Oscarsson, Gert Wingårdh och senast förra året skulptören Lenny Clarhäll från Timmersdala. Årets hedersskaraborgare avslöjas först på föreläsningsdagen och kommer att finnas på plats för att presenteras. Då får de också möjlighet att berätta om sin verksamhet.

– Så mycket kan avslöjas att det i år blir två hedersskaraborgare och att dessa personer som betyder mycket för att sätta Skaraborg på den historiska kartan, berättar Skaraborgs Akademis sekreterare Karl-Erik Tysk.

Skaraborgs Akademi delar även under kvällen ut priset till den doktorsavhandling på Högskolan som särskilt utmärkt sig under det senaste året. Det pris, som nomineras av Högskolans fakultetsnämnd och som bekostas av Länsförsäkringar Skaraborg, går i år till Caroline Bäckström, lektor i omvårdnad. Hennes avhandling och forskning handlar om den betydelse som professionellt och socialt stöd har för förstagångsmammor och partners i samband med barnafödande. Hit räknas graviditeten och sex månader efter förlossningen.
Carolines doktorsavhandling belönas med 10 000 kr.

Kameler och val i Sverige och USAPrecis som vid de tidigare besöken på Högskolan i Skövde kommer två av akademins ledamöter att föreläsa under kvällen. Marianne Ahrne, författare och filmregissör med rötter i Falköping, ska berätta om kameler. Inte så konstigt som det låter. Marianne Ahrne har gjort en film om hur hon med stor omsorg väljer ut och köper en kamel för att som första kvinna delta i en kapplöpning med kameler.

Statsvetarprofessorn Sören Holmberg är hela Sveriges valorakel efter åtskilliga valvakor i TV.
Han kommer att prata om val i två av världens äldsta demokratier – Sverige och USA. Sverige som lade sina röster till riksdag, landsting och kommuner i september. Och USA som bara en vecka innan Akademins besök går till mellanårsval då amerikanerna röstar på delegater till representanthuset respektive senaten.

De populärvetenskapliga caféerna är ett led i Högskolan i Skövdes uppgift att samverka med det omgivande samhället. De är ett samarrangemang mellan Högskolan i Skövde, Folkuniversitetet och Skaraborgs Senioruniversitet.

Torsdagen den 15 november kl 18.30 – 21.00 Obs tiden!
Högskolan i Skövde, hus G, sal G 110.
(Obs! Media har möjlighet att träffa Skaraborgs Akademi, pristagaren och Årets hedersskaraborgare från ca kl 18:00.)

Fri entré!
Kontaktpersoner:
Eric Hellgren, Högskolan i Skövde, 0702 – 12 11 62, e-post: eric.hellgren@his.se

Freddie Johansson, Skaraborgs senioruniversitet, 0500-48 51 33, 0702-39 95 55,
e-post jfreddie0@gmail.com

Åse Gustafsson, Folkuniversitetet, 0737 – 07 64 81 ase.gustafsson@folkuniversitetet.se

Vi är en modern högskola som präglas av en öppen och välkomnande atmosfär, förstklassiga utbildningar och internationellt konkurrenskraftig forskning. En plats där vi gör framsteg, varje dag.

Presskontakt:
Elisabeth Oesterreich
Telefon:
0500-448042
Epost:
elisabeth.oesterreich@his.se
Presskontakt:
Ulf Nylén
Telefon:
0500-44 80 61
Epost:
ulf.nylen@his.se