En ny studie varnar för att infertilitet hos hannar, orsakad av vÀrme, kan göra att arter försvinner pÄ grund av klimatförÀndringar vid lÀgre temperaturer Àn tidigare berÀknat.

Genom att förutse vilka arter som riskerar att gÄ förlorade pÄ grund av klimatförÀndringar kan vi planera strategier för bevarandet av dessa. Men tidigare forskning har fokuserat pÄ vilken temperatur en organism inte kan överleva i, inte temperaturen dÄ de inte lÀngre kan föröka sig.

I en ny studie publicerad i den vetenskapliga tidskriften Nature Climate Change har forskare studerat 43 olika arter av bananfluga. Hos nÀstan hÀlften av alla arter var temperaturen dÄ hannarna blev sterila lÀgre Àn temperaturen de inte kunde överleva i. Den naturliga förekomsten av dessa arter kunde ocksÄ förutsÀgas mer korrekt av temperaturen som begrÀnsar fertilitet. Hannar av arten Drosophila lummei blev till exempel sterila vid fyra graders lÀgre temperatur Àn begrÀnsningen för temperaturen de kunde leva i.

– Vi har lĂ€nge kĂ€nt till att fertilitet pĂ„verkas av vĂ€rme, det Ă€r till exempel en anledning till att dĂ€ggdjur har testiklarna utanför kroppen. SĂ„ fler organismer Ă€n bananflugor fĂ„r sannolikt nedsatt fertilitet av ett varmare klimat. Insekter kan inte heller reglera sin kroppstemperatur, och för djur som inte kan fĂ€rdas lĂ„nga strĂ€ckor kan det bli svĂ„rt att hitta en tillrĂ€ckligt sval plats, sĂ€ger Rhonda Snook, professor vid Zoologiska institutionen, Stockholms universitet, och medförfattare till studien.

Forskarna jÀmförde förutsÀgelser för jordens temperatur för Är 2060 med utbredningsomrÄdet för en av arterna av bananfluga. I mer Àn hÀlften av de omrÄden dÀr det skulle vara kallt nog för flugan att överleva, skulle det ÀndÄ vara för varmt för att föröka sig.

– Vi vet inte vilka övriga organismer som blir infertila i en lĂ€gre temperatur Ă€n de kan överleva i. SĂ„ mĂ„nga arter kan ha en gömd sĂ„rbarhet för höga temperaturer som det tidigare inte har tagits hĂ€nsyn till, sĂ€ger Steven Parratt, evolutionsekolog vid University of Liverpool och studiens huvudförfattare.

Forskarna vet Ànnu inte till vilken grad steriliteten Àr reversibel och hur olika arter kan ÄterhÀmta sig.

– Artens livslĂ€ngd har betydelse. Om en kortlivad art Ă€r infertil en kort stund kan det Ă€ndĂ„ ha mycket negativa konsekvenser. Att undersöka hur arter Ă„terhĂ€mtar sig Ă€r nĂ€sta steg i vĂ„r forskning. Vi vill ocksĂ„ identifiera vilka gener som gör att olika arter pĂ„verkas olika mycket, samt undersöka hur honorna pĂ„verkas, sĂ€ger Rhonda Snook.

– VĂ„r forskning betonar att nedsatt fertilitet pĂ„ grund av vĂ€rme kan vara ett stort hot för den biologiska mĂ„ngfalden vid klimatförĂ€ndringar, sĂ€ger medförfattare Tom Price, University of Liverpool.

Den vetenskapliga artikeln “Temperatures that sterilise males better match global species distributions than lethal temperatures” Ă€r publicerad i Nature Climate Change och forskningen Ă€r ett samarbete mellan Stockholms universitet, University of Liverpool, University of Leeds, University of Melbourne och University of ZĂŒrich.

För ytterligare information:

Rhonda Snook, professor vid Zoologiska institutionen, Stockholms universitet.
Tel: 070-438 45 78, e-post: rhonda.snook@zoologi.su.se

Stockholms universitet bidrar till det hÄllbara demokratiska samhÀllets utveckling genom kunskap, upplysning och sanningssökande. 

Prenumerera pÄ universitetets nyhetsbrev om aktuell forskning, utbildning och samarbetsmöjligheter su.se/nyhetsbrev

Presskontakt:
PresstjÀnsten
Telefon:
08-16 40 90
Epost:
press@su.se