Sina Sharif Mansouri, vid Institutionen för system- och rymdteknik, har av Vattenfall tilldelats 2021 års pris för bästa doktorsavhandling vid Luleå tekniska universitet.

− Jag är oerhört hedrad över att få ta emot Vattenfalls pris. Jag är uppriktigt tacksam för det erkännande jag har fått för mitt hårda arbete och för de människor som hjälpte mig på resan att uppnå min examen och ta emot detta pris, säger Sina Sharif Mansouri.

Sina Sharif Mansouris doktorsavhandlingen handlar om tillämpning av automatiserad fältrobotik och infrastruktur i underjordiska områden och okända tuffa miljöer och ger en helt ny uppsättning teorier för att möjliggöra autonoma operationer i till exempel gruvindustrin eller rymdutforskning på andra planeter. Avhandlingen belyser problem kopplade till kontroll, navigering och ruttplanering av små luftburna farkoster, så kallade MAV (Micro Aerial Vehicles). I avhandlingen diskuteras tillämpningen av automatiserade undersökningar av underjordiska områden och infrastruktur i främmande och krävande miljöer.

Med det teoretiska perspektivet i avhandlingen bidrar Sina Sharif Mansouri till att flytta fram gränserna för autonom fältrobotik, vilket ökar möjligheterna att utföra obemannade undersökningar inom till exempel gruvindustrin och andra högrisk-miljöer.

− Sina Sharif Mansouri har genom sin forskning bidragit till att tänja på gränserna för autonom fältrobotik och bland annat göra det möjligt att genomföra obemannade inspektioner inom till exempel gruvindustrin eller andra högriskmiljöer. Vi är mycket glada och stolta över att få dela ut Vattenfalls pris för bästa doktorsavhandling vid Luleå tekniska universitet till Sina, konstaterar Tord Eriksson tf vd Vattenfall Vattenkraft.

Avhandlingen baseras på 15 publicerade artiklar, varav 6 har publicerats i högt uppsatta vetenskapliga tidskrifter och resten på toppkonferenser inom området. Tidskrifterna har redan citerats mer än 350 gånger, vilket ytterligare visar effekterna inom robotteknik- och styrteknikgemenskapen.

Avhandlingens titel: On Autonomous Deployment of Micro Aerial Field Vehicles  

Kontakt: Sina Sharif Mansouri, sinashm@gmail.com, Tord Eriksson, tillförordnad Vd Vattenfall Vattenkraft, tord.eriksson@vattenfall.com, 070-666 93 80,

Luleå tekniska universitet är i stark tillväxt med världsledande kompetens inom flera forskningsområden. Vår forskning bedrivs i nära samarbete med företag som Bosch, Ericsson, Scania, LKAB, SKF, ledande internationella universitet samt med regionala och nationella aktörer. Luleå tekniska universitet omsätter totalt 1,9 miljarder kronor per år. Vi är idag 1 815 anställda och 19 155 studenter.
Läs mer på www.ltu.se och följ oss gärna på Twitter: @LTUniv och LinkedIn 

Presskontakt:
Katarina Karlsson
Telefon:
0920 49 21 28
Epost:
katarina.karlsson@ltu.se
Presskontakt:
Sofia Stridsman
Telefon:
0920 49 36 29
Epost:
sofia.stridsman@ltu.se