Vacciner har haft oerhört stor betydelse för mÀnskligheten. De förhindrar miljoner barn frÄn att dö Ärligen och har eliminerat vissa sjukdomar. Samtidigt Àr vaccintvekan ett av de stora hoten mot folkhÀlsan globalt sett. Vetenskapsakademien ger nu ut en skrift om vacciner, den första i en serie vid namn Vetenskapen sÀger.

Skriften Vetenskapen sÀger om vaccin Àr författad av ledamoten Ann-Mari Svennerholm, professor i infektion och immunitet vid Göteborgs universitet, i samverkan med en expertgrupp med ledamöter vid Kungl. Vetenskapsakademien med stor kunskap inom omrÄdet. Idén föddes redan för nÄgra Är sedan men fick ny aktualitet i samband med coronapandemin och den omfattande vaccinering som vÀrlden nu stÄr inför.

– Vi vill försöka förklara hur viktiga vaccinerna har varit för hĂ€lsolĂ€get bĂ„de i Sverige och globalt och vilken enorm nytta de gör, sĂ€ger hon.

Glömt bort sjukdomarna

En orsak till att vissa mĂ€nniskor Ă€r rĂ€dda för att lĂ„ta vaccinera sig, det som inom forskningen kallas vaccintvekan, kan paradoxalt nog vara just vaccinernas effektivitet. Genom att vaccinera har vi haft möjlighet att förebygga och ”glömma bort” mĂ„nga svĂ„ra sjukdomar som tidigare varit vanliga, till exempel mĂ€ssling, difteri och polio.

– De som Ă€r yngre har knappt hört talas om de hĂ€r sjukdomarna och vet inte hur farliga de var. Visst kan vacciner ge biverkningar men man mĂ„ste hela tiden vĂ€ga nyttan mot risken. Och nyttan Ă€r nĂ€stan alltid sĂ„ oerhört mycket större. Om man hade fĂ„tt sjukdomen istĂ€llet hade den praktiskt taget alltid varit mycket vĂ€rre Ă€n de eventuella biverkningar som vaccinet kan ge, sĂ€ger Ann-Mari Svennerholm.

Bör inte negligeras

Hon förklarar det som att rÀdslan för sjukdom hos vissa har ersatts med rÀdslan för vaccination. Och den rÀdslan bör inte viftas bort utan bemötas med faktabaserad information.

– Det finns mĂ„nga mĂ€nniskor som Ă€r tveksamma och oroliga och dĂ„ Ă€r det viktigt att förklara fördelarna med vaccin pĂ„ ett sakligt sĂ€tt.

För vaccinerna gör stor nytta bÄde för den enskilda individen, som fÄr ett skydd mot sjukdomen, och för hela befolkningen genom att smittspridningen minskar nÀr mÄnga Àr immuna.

Rigorös process

Ann-Mari Svennerholm betonar ocksÄ att alla vacciner gÄr igenom en rigorös process innan de godkÀnns. Det gÀller Àven de vacciner som nu anvÀnds mot Covid-19.

– De testas oerhört noggrant, först i djurförsök och sedan i flera faser pĂ„ sammantaget mĂ„nga tusen mĂ€nniskor före ett godkĂ€nnande. Det som har skett nu Ă€r att man har lĂ„tit vissa faser i processen överlappa varandra för att vaccinerna ska bli klara snabbt, men man har inte gett avkall pĂ„ att varje fas ska genomföras i sin helhet.

Vetenskapen sÀger om vaccin Àr först ut i en serie med populÀrvetenskapliga skrifter frÄn Vetenskapsakademien som kommer att distribueras med stöd frÄn Stiftelsen Natur & Kultur. PÄ tur stÄr bland annat en skrift om mÀnniskans evolution och en om klimatförÀndringar. Initiativtagare till projektet Àr preses Dan Larhammar.

– Vi gör det hĂ€r för att informera om viktiga och aktuella Ă€mnen, sĂ€rskilt sĂ„dana dĂ€r det finns mycket ny kunskap att förmedla. Vetenskapsakademien har en lĂ„ng tradition av att sprida kunskap till den breda allmĂ€nheten alltsedan LinnĂ©s tid och det Ă€r en tradition vi gĂ€rna vill bygga vidare pĂ„, sĂ€ger han.

Skriften Vetenskapen sÀger om vaccin finns till en början endast för nerladdning. Du hittar den hÀr.

Presskontakt:

Eva Nevelius

Telefon:

08-673 95 44

Mobil:

070-878 67 63