Donationen kommer frĂ„n dr Lisbet Rausing, som sjĂ€lv Ă€r vetenskapshistoriker och har disputerat vid Harvard-universitetet i USA pĂ„ en avhandling om LinnĂ©. Hon har – för att hedra sin far – önskat att lĂ€rostolen skall benĂ€mnas ”Hans Rausings professur i vetenskapshistoria”.

Hans Rausing Àr en av Sveriges mest kÀnda industriledare, frÀmst som VD för Tetra Pak under flera decennier. Han har pÄ flera sÀtt visat stort intresse för forsknings- och universitetsfrÄgor. Han har utnÀmnts till hedersprofessor vid universitetet i Dubna i Ryssland och till gÀstprofessor vid MÀlardalens högskola. Han innehar hedersdoktorat frÄn fem olika universitet.

Tidigare har Lisbet Rausing donerat pengar till professurer i vetenskapshistoria (history of science) vid universiteten i Harvard och Cambridge samt till Imperial College i London. Hon sĂ€ger i ett uttalande att familjen gĂ€rna stöder forskning men har som princip att bara stödja det allra bĂ€sta, ”highest international standard”. Det Ă€r dĂ€rför man stöder Tore FrĂ€ngsmyr och hans forskargrupp i Uppsala.

Avdelningen för vetenskapshistoria i Uppsala tillkom 1982, dÄ Tore FrÀngsmyr utnÀmndes till professor. Den ingÄr som en enhet i Institutionen för idé- och lÀrdomshistoria och har Ätta anstÀllda forskare. Verksamheten har huvudsakligen varit beroende av externa anslag.

Med den nya donationen sÀkras Àmnet vetenskapshistorias framtid. SÄvÀl professuren som verksamheten vid Avdelningen för vetenskapshistoria fÄr en stabil ekonomisk grund att stÄ pÄ.

Professor Tore FrÀngsmyr kommer att installeras i sitt nya Àmbete vid en sÀrskild högtid i universitetets aula den 7 maj i Är.

För ytterligare information, kontakta rektor Bo Sundqvist, telefon 018-471 33 10 och professor Tore FrÀngsmyr, telefon 018-471 15 79

Personfoto ”ToreF” kan hĂ€mtas pĂ„ adress http://www.info.uu.se/pressmapp/

Presskontakt:

Presskontakt

Telefon:

Mobil:

070-167 92 96