Folkbibliotekets uppgift Ă€r att inspirera besökarna att göra sig till ansvarsfulla och delaktiga samhĂ€llsmedborgare. För att det ska kunna ske mĂ„ste utbudet av media pĂ„ biblioteket styras av besökarnas efterfrĂ„gan. Annars kommer det inte nĂ„gra besökare till biblioteket. SĂ„ kan den syn sammanfattas som bibliotekschefer och politiker ger uttryck för i en ny avhandling, vars titel Ă€r ”Medborgaren och marknaden. Pedagogisk diskurs för folkbibliotek”.

Beslutsfattarna utrycker en sjÀlvbild som att de Àr passiva pÄverkare. Deras förhÄllningssÀtt ska vara att arrangera folkbiblioteket som en miljö med ett utbud av medier som ser ut som besökarna förvÀntar sig. DÀrmed kan besökarna uppfylla en outtalad förhoppning om att de pÄ biblioteket ska inspireras att bli delaktiga och ansvarsfulla medborgare.

I avhandlingens inledande kapitel visar Bosse Jonsson att beslutsfattarnas syn har rötter i sÄvÀl folkbildningens sjÀlvbildningsidé som i den politiska liberalismen och marknadsekonomins idé. Synen analyseras vidare som en diskurs, vilket innebÀr att dessa förestÀllningar om folkbiblioteken Àr sÄ sjÀlvklara att det inte ens behöver argumenteras för dem. Som diskurs uttrycker förestÀllningarna en syn som det tas för givet att vi alla Àr överens om. SÄvÀl sjÀlvbildningens idé, liberalismen som marknadsekonomin framstÄr som omöjliga att ifrÄgasÀtta.

Det Àr ingen orimlig tanke att beslutsfattarna ska pÄverka besökarna mot ett aktivt medborgarskap genom att anpassa sig till deras efterfrÄgan, konstaterar Bosse Jonsson. Det kan dock diskuteras hur vÀl detta rimmar med folkbibliotekets funktion av att vara en offentlig verksamhet som ska styras av politiker och i sista hand av alla invÄnare. Det vill sÀga inte bara av dem som anvÀnder folkbiblioteket.

Han konstaterar ocksÄ att synen stÀmmer vÀl överens med hur vi som samhÀllsmedborgare ska styras i det nya vÀlfÀrdssamhÀllet. Vi ska lÀra oss att styra oss sjÀlva genom att ta egna initiativ och förlita oss pÄ vÄr egen förmÄga att ta stÀllning till de rÄd och föreskrifter frÄn experter om hur vi ska leva, som möter oss i massmedia. Politikens avsikt har blivit att styra oss mindre, men bÀttre. Det Àr som sjÀlvstÀndiga rationellt handlande individer vi ska styra vÄrt handlande. SÄvÀl pÄ biblioteket som i arbetsliv och utbildning

Bosse Jonsson nÄs pÄ tel 016-153453, 073-9632412 eller mail bo.jonsson@mdh.se.