Söndagens planerade uppskjutning av Institutet för rymdfysiks (IRF:s) forskningsexperimentet BROR från rymdbasen Esrange utanför Kiruna ställdes in precis innan raketen skulle gå iväg på grund av vindförhållanden. Nytt försök under måndag den 13 mars.

Norrskensforskare vid IRF i Kiruna får hjälp av SSC Esrange med att skjuta upp en sondraket från rymdbasen Esrange och kampanjen pågår mellan den 12-22 mars 2023. Experimentet kommer att skapa ovanliga och vackra ljusfenomen.

Med hjälp av den insamlade datan kommer IRF:s rymdforskare att kunna studera förhållanden i den jordnära rymden, jonosfären. Datan bidrar till en pusselbit inom norrskensforskning som kan möjliggöra bättre rymdväderprognoser. Rymdväder handlar om hur solens aktivitet och dess solvind av laddade partiklar påverkar samhällskritisk infrastruktur på jorden och på satelliter.

”För att lyckas med forskningsexperimentet använder sig IRF av teknik liknande fyrverkerier som sondraketen kommer att aktivera när den befinner sig på över 100 kilometers höjd”, säger IRF-forskaren Tima Sergienko som är huvudansvarig för experimentet.

Följ uppskjutningen live: https://www.youtube.com/@Swedi…
Följ nedräkningen: Twitter @IRF_Space och Facebook (@irfspace)

Kontakt:

Annelie Klint Nilsson
Informatör
Institutet för rymdfysik
annelie.klint-nilsson@irf.se
0980-790 76

Institutet för rymdfysik, IRF, är ett statligt forskningsinstitut under Utbildningsdepartementet. IRF bedriver grundforskning och forskarutbildning i rymdfysik, atmosfärfysik och rymdteknik. Mätningar görs i atmosfären, jonosfären, magnetosfären och runt andra planeter med hjälp av ballonger, markbaserad utrustning (bl a radar) och satelliter. För närvarande har IRF instrument ombord på satelliter i bana runt två planeter: jorden och Mars. Dessutom ett instrument på baksidan av månen och instrument på väg till Merkurius och solen. IRF har ca 100 anställda och bedriver verksamhet i Kiruna (huvudkontoret), Umeå, Uppsala och Lund.

Presskontakt:
Annelie Klint Nilsson
Telefon:
+46 980 790 76
Epost:
annelie.klint-nilsson@irf.se
Presskontakt:
Martin Eriksson
Telefon:
072 581 33 33
Epost:
martin.eriksson@irf.se