Blekinge Tekniska Högskola har fått resurser av Region Blekinge och Karlskrona kommun för en satsning på virtuell produktion. Den nya tekniken kommer att användas både inom forskning och utbildning men även inom den starkt framväxande digitala filmindustrin.

På Blekinge Tekniska Högskola pågår ledande tillämpad forskning kring digitala tvillingar för att ta fram hållbara produkter och tjänster på de företag man samarbetar med.

–Du har en modell för hur en produkt beter sig och andra kompletterande modeller för hur man kan använda den under hela livscykeln. Klarar den alla tänkbara scenarier? Med simulerings- och visualiseringsverktyg går det att förutse vad som kan hända med produkten innan den har producerats, berättar Tobias Larsson, professor i maskinteknik vid BTH.

­–Med den nya satsningen på virtuell produktion kommer vi kunna skapa nästa generations infrastruktur kring visualiseringsteknik för att stödja företagens beslutsfattande, säger Tobias Larsson.

Satsningen på virtuell produktion kommer att innebära att det byggs en unik displaymiljö med LED-paneler, kamerateknik och robotik som kan stötta den pågående forskningen och utbildningen vid BTH.

Tekniken kommer även att användas inom andra områden, bland annat inom den starkt framväxande digitala filmindustrin. Tekniken låter skådespelare interagera med digitalt producerade miljöer i realtid i stället för att man använder ”green screens” där simulerade miljöer läggs på i efterhand.

–Det är fantastiskt att få vara fackelbärare och inte bara använda, utan vara med och utveckla, framtidens kreativa näringar. Satsningen kan hjälpa oss inom flera olika områden, inte minst som en attraktionskraft för talanger. Det ger oss också möjligheten att höja ribban på våra egna produktioner och ytterligare förbättra regionens konkurrenskraft på såväl den nationella som internationella marknaden. Det finns inga tvivel om att virtuella produktioner är framtidens sätt att producera film och tv på, säger Anton Johansson, producer på Istudios Visuals.

–Vi bygger ny infrastruktur för att utveckla filmnäringen i Blekinge. BTH är den perfekta plattformen med sin breda industriella tekniska kompetens, Istudios Visuals med sin spetskompetens på VFX och tillsammans med oss på Filmnod Blekinge så får vi saker och ting att hända, menar Henrik JP Åkesson Ruben, projektledare, Filmnod Blekinge.

Nu byggs ett nätverk upp för att stötta den snabbt framväxande digitala filmindustrin och för att låta aktörer samlas och testa den nya tekniken i Blekinge.

Satsningen är på tre år och omsätter 18 miljoner. Region Blekinge bidrar med 6 miljoner, Karlskrona kommun med 3 miljoner och BTH och partner med resterande delar.

För mer information, kontakta professor Tobias Larsson, e-post: tobias.larsson@bth.se eller telefon: 0455-38 55 25.

Blekinge Tekniska Högskola, BTH, har en tydlig profil; digitalisering och hållbarhet, som genomsyrar hela verksamheten.

Vårt uppdrag är att bidra till en hållbar samhällsutveckling genom högre utbildning, forskning och innovation. Vi bedriver utbildning och forskning inom områden där samhället har stora behov.

BTH startade 1989 och har idag drygt 6 500 studenter och 500 anställda. BTH är idag bland de sex bästa i världen inom programvaruteknik och hållbar utveckling.

BTH fick 1999 rätt att ge doktorsexamen inom teknik och vi bedriver idag forskarutbildning inom flera områden. Forskning utgör en tredjedel av vår verksamhet.

BTH har två campus i Blekinge: huvudcampus är Campus Karlskrona samt Campus Karlshamn. Båda ligger i vacker kustmiljö vid havet.

Besök oss gärna på www.bth.se