Jildiz Hamit-Eminovski, forskare vid Malmö högskola, har studerat samspelet mellan biologiska makromolekyler pÄ bakterieytor och hur dessa pÄverkas av kemikalier. Speciellt har hon intresserat sig för samspelet mellan molekylerna nÀr de Àr fÀsta pÄ ytor av olika karaktÀr.

Hamit-Eminovski har studerat bakterien Microthrix parvicella som bland annat finns i reningsverk. Det Àr nÀr bakterietillvÀxten Àr hög som vattnet i reningsverket skummar.
– Studien Ă€r gjord i samarbete med kemiföretaget Kemira, som tillhandahĂ„ller de kemikalier man anvĂ€nder för att bekĂ€mpa den hĂ€r bakterien, berĂ€ttar Hamit-Eminovski. Syftet med studien Ă€r att fĂ„ en bĂ€ttre förstĂ„else för hur kemikalierna fungerar, det vill sĂ€ga hur de pĂ„verkar bakteriens yta.

Ytan av bakterien Àr tÀckt av mÄnga olika sorters makromolekyler, vilket gör ytans egenskaper komplex. Hamit-Eminovski har dÀrför studerat ett modellsystem som bestÄr av en viss makromolekyl bunden till en yta.
– I studierna har jag visat att det sker en strukturĂ€ndring av de ytbundna makromolekylerna nĂ€r man tillsĂ€tter kemikalier. Samtidigt bildas ett gel pĂ„ ytan som innebĂ€r att nĂ€ringstillförseln stryps och bakterietillvĂ€xten begrĂ€nsas. Vi har fĂ„tt bĂ€ttre kunskap om vad som sker pĂ„ bakteriens yta och hur kemikalierna verkar.

Disputation
Avhandlingens titel: ”Interactions of biopolymers and metal complexes at biological interfaces”.
Tid: torsdag 15 september, kl. 09.00
Plats: Aulan, Fakulteten för hÀlsa och samhÀlle, Ing 49, SkÄnes universitetssjukhus, Malmö

För ytterligare info kontakta Jildiz Hamit-Eminovski pÄ tfn: 0732-427769